Työnohjauksesta kysyttyä

…eli faktat tiskiin!

  • Mitä työnohjaus on?

    Työnohjauksessa tarkastellaan, jäsennetään ja pohditaan eri näkökulmista työhön, työyhteisöön ja omaan työhön liittyviä kysymyksiä, kokemuksia ja tunteita.

    Työnohjausta voidaan antaa yksilölle, ryhmälle tai koko työyhteisölle. Työnohjaus sopii erilaisille organisaatioille toimialasta riippumatta.

    Voimavarakeskeisenä työnohjaajana tavoitteeni on mm. tukea työntekijöiden toimijuutta ja kykyä kohdata haastavia asiakassuhteita, saada työntekijä pohtimaan omaa rooliaan ja mahdollisuuksiaan, auttaa löytämään uudenlaista ymmärrystä, uusia näkökulmia sekä auttaa vuorovaikutuksessa suhteessa työyhteisön muihin jäseniin.

    Työnohjauksessa tutkitaan, arvioidaan ja kehitetään omaa työtä, työssä heränneitä tunteita, kokemuksia ja työroolia (ryhmätyönohjauksissa koko työyhteisöä).

    Työnohjauksen pohjana on aina molemminpuolinen luottamus, vuorovaikutus ja ohjattavien omat oivallukset.

  • Mitä työnohjauksessa tehdään, kuinka usein ja mitä se maksaa?

    Työnohjauksessa ohjaaja ei anna suoria ohjeita eikä neuvoja. Hän auttaa kysymyksillään ohjattavia löytämään omia ratkaisuja työn sujuvuuden parantamiseksi, jäsentämään työhön liittyviä tilanteita ja oppimaan niistä. Jokainen osallistuja määrittelee itse, mitä ja miten avoimesti kertoo. Työnohjaaja pyrkii olemaan objektiivinen ja katsomaan asioita ulkopuolisen silmin.

    Työnohjaus muodostuu useamman tapaamisen prosessista sekä tapaamisten välillä tapahtuvasta kokemuksellisesta oppimisesta. Koska työnohjaus on prosessi, kehittämiselle on hyvä varata riittävästi aikaa. Rinta rinnan kuljetaan mielellään yksi vuosi – kuitenkin vähintään 4-5 kertaa.

    Yksilötapaamiset: 45 min. / kerta, yksilötyönohjauksen tapaamisia vähintään 4-5 kertaa ja työnohjauksellisen sparrauksen tapaamisia vähintään 3 kertaa. Tapaamiset järjestetään noin kuukauden välein. Hinta 95 € / kerta + alv.

    Ryhmätapaamiset: 90 min. / kerta, vähintään 4-5 tapaamiskertaa, tapaamiset noin kuukauden välein. 2-12 henkilön ryhmille. Hinta 195 € / kerta + alv.

    Mukana asiakkaan toiveesta myös Sila-koira. Lue lisää viimeisestä kysymyskohdasta.

  • Mitä hyötyä työnohjauksesta on?

    Työyhteisö

    Työnohjauksessa selkiytyvät työyhteisön yhteiset tavoitteet. Samalla voidaan selkiyttää tehtäviä ja rooleja niin yksilö-, ryhmä- kuin organisaatiotasolla. Työskentely sujuvoituu ja muutoskyky sekä oppiminen lisääntyvät. Johtamista ja yhteistyötä on mahdollista kehittää samalla, kun sekä tuottavuus että kilpailukyky voivat kasvaa.

    Työnohjausta voidaan hyödyntää myös muutostilanteessa, olemassa olevan hyvän ylläpitämisessä, asioiden kehittämisessä sekä silloin kun ihmisten välillä ilmenee haasteita. Työnohjaus on neutraali alusta uudenlaisen vuorovaikutuksen muodostamiselle.

    Yksilö

    Yksilölle työnohjaus tarjoaa mahdollisuuden tarkastella itseään, omia toimintatapoja, tilannetta ja tuntoja. Työnohjauksessa voidaan käsitellä juuri sitä haastetta tai asiaa, joka pintaan tahtoo nousta.

    Lue lisää kohdasta Kenelle työnohjaus sopii?

  • Kenelle työnohjaus tai työnohjauksellinen sparraus sopii?

    Työnohjaus sopii parhaiten ihmisille, jotka

    • haluavat kehittyä työssään

    • haluavat kehittää uutta

    • ovat kohdanneet haasteen työn tai oman jaksamisen suhteen

    • ovat valmiita pohtimaan asioita

    • ovat motivoituneita kehittymään ja kehittämään

    Ryhmätyönohjauksessa ohjattavat voivat tehdä samassa tiimissä samaa tai eri työtä.
    He voivat myös työskennellä samanlaisissa työtehtävissä, mutta eri tiimeissä. Työnohjausryhmä voidaan myös koota saman alan ammattilaisista eri työpaikoilta.

    Työnohjauksellinen sparraus taas sopii erityisesti uusille yrittäjille, yrittäjäksi aikoville sekä yksinyrittäjille, tarjoten tukea omaan työhön ja mahdollisuuden peilata ajatuksia ja visioita. Palveluni sopii myös esim. muutosjohtajille, esimiehille ja projektien vetäjille.

  • Esimieheni määräsi minut työnohjaukseen. Onko siihen pakko osallistua?

    Työnohjaus ei ole uhka. Se on aina mahdollisuus.

    Jos minulla olisi taikasauva, heilauttaisin sitä oitis ja määräisin työnohjauksen jokaikisen työssäkäyvän, työhön aikovan tai työhön palaavan, sekä opiskelijan ja yrittäjän oikeudeksi.

    Työnohjaus on ilman muuta kortti, joka kannattaa kääntää.

    Sen voima on kuitenkin sinussa itsessäsi, joten työnohjaus ei ole toimivaa, mikäli sinulla ei ole siihen motivaatiota.

    Toivon siis, että annat sille ainakin mahdollisuuden.

    Mikä sitten on pahinta mitä voi tapahtua?

    Korkeintaan kuulet muutaman kiperän kysymyksen. Niiden tarkoitus on aina ainoastaan herättää pohdintaa, ei etsiä syyllisiä tai löytää valmiita vastauksia. Loppu on kiinni sinusta itsestäsi.

  • Minkä alan työnohjaaja olen? Mitä erityistä minussa on työnohjaajana?

    Vastaus ensimmäiseen kysymykseen kuuluu: En minkään ja minkä tahansa. Työnohjaajan ei kuulu olla minkään alan ammattilainen tai substanssiosaaja työnohjausmielessä. Työnohjaus ei ole varsinaisen työn tekemisen opettamista.

    Olen STOryn hyväksymä työnohjaaja. Se tarkoittaa sitä, että minut on koulutettu Suomen työnohjaajat ry:n koulutussuositusten mukaisesti. Olen sitoutunut työssäni noudattamaan yhdistyksen eettisiä periaatteita, eli edistän ja ylläpidän avoimuutta, luottamuksellisuutta, hyvää vuorovaikutusta ja ohjattavien oppimista. Lisäksi huolehdin omasta täydennyskoulutuksestani ja työnohjauksen työnohjauksestani.

    Olen itse ollut työelämässä monessa roolissa: työntekijänä, yrittäjänä ja esimiehenä. Työnohjaus on auttanut vuosien varrella olemassa olevan hyvän ylläpitämisessä kuin myös soiden yli pääsemisessä. Siksi haluan auttaa sen avulla myös muita.

    Pyrin järjestämään työnohjaukset rauhoittavassa luontoympäristössä. Mukana voi asiakkaan halutessa olla myös ystävällinen tsekinpaimenkoirani Sila. Koiran läsnäolo voi rauhoittaa, ja esimerkiksi sen silittäminen viedä pois tilanteen jännittävyyttä ja vähentää stressiä. Silan mukanaolo ei maksa asiakkaalle mitään extraa.

    Lue lisää minusta.

Joskus ajatuksiaan ja oloaan ei osaa pukea sanoiksi. Kaikki saattaa olla näennäisesti hyvin, mutta silti tuntee lukon työelämänsä ovessa. Miira osaa kysyä oikeita asioita, osaa kuunnella ja tarttua oikeisiin asioihin. Miira oli se avain lukkoon, joka sai oveni aukeamaan ja ajatukseni selkeytymään käsiteltäviksi. Vaikka yhteinen taipaleemme työnohjauksessa on vasta alussa, olen jo vakuuttunut Miiran ammattitaidosta sekä ystävällisestä ja välittävästä lähestymistavasta asiakkaisiinsa.
— asiakas